Naar de startpagina Aardemagie
Home | Verhalen | Contact | Mandje | Inloggen

Gebedsvlaggetjes
 
 

Gebedsvlaggetjes

Wind Horse Prayer Flag - 22cm
Prijs: € 7,50  incl. 21%  B.t.w.
Bestellen: Gemiddelde levertijd is 5 werkdagen. Ophalen in de winkel kan ook.
Artikelnummer: 10253
Soort: Stuk - 1 Stuk
Voorraad:  
Aantal:


 

Tibetaanse gebedsvlaggetjes zijn gekleurde vlaggetjes met mantras's.. Gebedsvlaggetjes worden verondersteld afkomstig te zijn uit het oude Bngeloof, dat voor de opkomst van het Boeddhisme in Tibet werd beleden. Er zijn twee soorten gebedsvlaggen: De Lung Ta Windhorse vlaggen, die in slingers worden opgehangen; en verticale darchor vlaggen.

Slingers van Lung Ta vlaggetjes worden tussen twee hoge punten, bijvoorbeeld rotspunten of daken van tempels of stoepa's. De verticale darchor vlaggetjes worden meestal aan palen bevestigd die in de grond of op daken staan. 

Traditioneel komen gebedsvlaggetjes in sets van vijf, van elke primaire kleur n plus wit en groen. De vijf kleuren staan voor de vijf elementen. Blauw staat voor "hemel", wit voor "wind", rood voor "vuur", groen voor "water" en geel voor "aarde". Tegelijkertijd staat elke kleur voor n van de vijf Dhyani-Boeddha's

Centraal op een vlaggetje staat een afbeelding van een Ta (een  paard), dat drie juwelen op zijn rug draagt. De Ta symboliseert snelheid en de omschakeling van ongeluk naar voorspoed. De drie juwelen staan symbool voor de Boeddha, de dhamma en de, de drie hoekstenen van het Tibetaans Boeddhisme.

Rondom de Ta staan verschillende variaties op rond de twintig traditionele mantra's, elk gericht tot een bepaalde godheid (in het Tibetaanse Boeddhisme zijn goden niet zozeer aparte persoonlijkheden maar eerder verschillende "aspecten van het goddelijke.

Vaak staan naast de mantra's gebeden voor een lang en voorspoedig leven van degene die het vlaggetje ophangt.

Gebedsvlaggetjes worden verondersteld vrede, compassie, kracht en wijsheid te verspreiden. Tibetanen geloven dat bij het wapperen in de wind de gebeden en mantra's opstijgen naar de goden, die voorspoed brengen aan de ophanger, zijn familie, vrienden, bekenden en zelfs vijanden.

Door de vlaggetjes op hoge plekken op de hangen kan de ta, het windpaard, de zegeningen naar alle levende wezens brengen. Daarbij wordt de lucht zelf door de vlaggetjes gepurificeerd.

Oude vlaggetjes verliezen vaak door weer en wind hun kleuren. Men gelooft dat dit komt omdat de gebeden langzaam worden opgenomen in de omgeving. Net als het leven een cyclus van dood en wedergeboorte is, hangen Tibetanen nieuwe vlaggetjes op naast de oude, om het zelfvernieuwende aspect aan het leven te symboliseren.

De verschillende kleuren moeten van links naar rechts in de volgende volgorde worden opgehangen: blauw, wit, rood, groen en geel.

De beste tijd om vlaggetjes op te hangen zou in de morgen op een winderige zonnige dag zijn.

Omdat de symbolen en mantra's op de vlaggetjes heilig zijn, mogen vlaggetjes bijvoorbeeld niet op de grond worden geplaatst of in kleding worden verwerkt. Oude, verwijderde vlaggetjes moeten worden verbrand.


* Orginele en afkomstig uit Nepal, breedte is 21cm.