Naar de startpagina Aardemagie
Home | Verhalen | Contact | Mandje | Inloggen

Naga Offerschaal
 
 

Naga Offerschaal

20 cm
Prijs: € 59,50  incl. 21%  B.t.w.
Bestellen: Gemiddelde levertijd is 5 werkdagen. Ophalen in de winkel kan ook.
Artikelnummer: 100369
Soort: Stuk - 1 Stuk
Voorraad:  
Aantal:


 

N�ga is het Sanskriet en Pali woord voor een klasse van bovennatuurlijke wezens in het boeddhisme en het hindoesme die vaak de verschijning van een slang of draak aannemen. Buiten het boeddhisme en het hindoesme worden Naga's ook wel als een fabeldier beschouwd.

Naga's zijn afkomstig uit India en Tibet en zijn belangrijk voor zowel de sjamanen uit het Bon religie alsmede in het boeddhisme. Soms zijn naga's half mens en half slang.

De natuurlijke vorm van Naga's is die van een grote oerslang. Ze hebben echter de kracht om hun lichaam (tijdelijk) een andere vorm aan te laten nemen, en kunnen daardoor in verschillende gedaanten voorkomen: Draak, waterdraak, als veelkoppige draak, mens, half slang en half mens of mens met slangen groeiend uit het hoofd.

De naga's bezitten volgens het hindoesme een goddelijke parel van kennis. Naga's kunnen goed- of kwaadaardig zijn en geven je robijnen als je ze voor je wint, maar hun gif is dodelijk. Naga's worden gemakkelijk boos en hun adem en oog-blik kunnen dodelijk zijn. In het hindoesme en in de Jataka verhalen van het boeddhisme zijn de enorme Garoeda vogels de grote vijand van de naga's. In het boeddhisme maken de naga's deel uit van de Catummaharajika devas

Naga's nemen vaak de functie van bewaker op zich. In India bewaken naga's de poorten van heilige oorden. Op platforms rond Asvattha bomen wordt hun beeltenis gelegd; het zou de menselijke vruchtbaarheid bevorderen. Ze bewaken ook vaak heilige relikwieen van de Boeddha of zijn discipelen.

Er worden twee klassen naga's onderscheiden: land-naga's en water-naga's. De land-naga's worden soms ook wel 'verborgen naga's' genoemd en bewaken schatten en hebben verschillende ondergrondse steden. Een van deze steden is genaamd Bhogavati en is een stralende stad van muziek en bloemen, bestuurd door de slangenkoning Takshaka. Naga's van het water leven in bronnen, rivieren en meren. Ze hebben paleizen op de zeebodem, vervaardigd uit de meest kostbare metalen en edelstenen. Waternaga's vormen wolken en geven regen, maar verwoesten het land met overstromingen als ze kwaad zijn.

Een meer recente toepassing van de naga als symbool is de esculaap, waarbij de naga voor wijsheid staat.

 

Deze Naga bevat een schaal en kan zo een offer ontvangen om de goede Naga als zijnde beschermer over de offergever te zijn. Het is geen artefact maar wel oud en zeer uniek. Hoogte is 20cm